Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

GM: TO BE OR NOT TO BE?

GM: TO BE OR NOT TO BE?
Τι είναι ο GM; Πού βλέπουμε GM; Πόσο επιδραστικοί είναι; Ποιες οι «κρυφές δουλειές» που κάνει ένας GM ;  Έχει η Ευρώπη ανάγκη τους GM;
Αυτά και άλλα πολλά θα μας απασχολήσουν στο πρώτο άρθρο του @bballneeds στο νέο μας blog. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Εξ’ ορισμού ο GM είναι αυτός που ελέγχει τις διαπραγματεύσεις των παικτών (trades ή μεταγραφές) και φέρει ευθύνη εξ’ ονόματος της ομάδας. Στο NBA χρησιμοποιούν GMs περίπου 73 χρόνια, από το μακρινό 1946 δηλαδή. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών το μπάσκετ, ως άθλημα (παρομοιάστε το ως έναν ζωντανό αθάνατο οργανισμό), έχει ζήσει τρομερές στιγμές, ανεξίτηλες. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν. Είναι η ίδια η ιστορία του αθλήματος βασισμένη πάνω σε αποφάσεις ανθρώπων που έκριναν ότι έκαναν το σωστό. Το έκαναν όμως πάντα; Δύσκολη ερώτηση.
Ο αθλητισμός είναι βασισμένος στον άνθρωπο. Οι φίλοι μας Αμερικανοί το έχουν καταλάβει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το έχουν εξελίξει ως ιδέα και επικρατεί αυτή η φιλοσοφία. Δίνουν τα ηνία στους GMs, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο λειτουργίας  της ομάδας. Αυτοί επιλέγουν προπονητή και έπειτα ακολουθούν οι παίκτες. Ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι σημαίνει GM ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία λογική ακολουθία στη συνέχεια. Πάμε να δούμε καταγεγραμμένες ιστορικές κινήσεις GM στο ΝΒΑ! 

-         Pat Williams (Philadelphia 76ers) : Ο Pat επιστρέφει στη στην Philadelphia το 1974 μετά από 5 χρόνια σε Bulls & Hawks και κάνει τους 76ers ομάδα πρωταθλητών. Υπογράφει τον Julius Erving από τους  Nets, επιλέγει σε draft δεύτερου γύρου (1978) τον Mo Cheeks και σε draft πρώτου γύρου (1980) τον Andrew Toney και τέλος λαμβάνει ως trade τον Moses Malone το 1982. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν 76ers το ’80 και το ’82 μία ανάσα από τον τίτλο και το ’83 εν τέλει να «σκουπίσουν» τους Lakers με 0-4 στους τελικούς.

-         Gregg Popovich, R.C. Buford : Είναι δύσκολο να διευκρινιστεί πού τελειώνει ο Pop και πού ξεκινά ο Buford αλλά η απόδειξη της επιτυχίας εδώ και δύο δεκαετίες είναι τα 5 πρωταθλήματα και το γεγονός ότι οι Spurs είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό νικών (αυτές τις δύο δεκαετίες)  σε όλα τα επαγγελματικά σπορ.  

Παρατηρούμε πόσο επιδρούν λοιπόν οι GMs σε μία ομάδα αλλά αυτό που δεν βλέπουμε (άμεσα) είναι το πόσο επιδρούν στο ίδιο το άθλημα. Εύκολο το να ξέρεις ποιος παίκτης κάνει την διαφορά. Καθόλου εύκολο το να ξέρεις ποιος ΘΑ κάνει τη διαφορά. Και κάπου εδώ εμπλέκονται τα drafts. Οι GMs είναι αυτοί που επιλέγουν τους αθλητές. Οι Αμερικανοί αθλητικογράφοι ορίζουν το draft ως «ανακριβής επιστήμη». Είσαι ικανός General Manager; Αν ναι, τότε μπορείς να δεις το μέλλον αγωνιστικά. Ένα εύκολο παράδειγμα είναι η προκατάληψη που υπήρχε με τους κοντούς παίκτες. Ξεκάθαρα, δεν υπολογίζονταν. 

Τρανταχτό παράδειγμα αποτυχημένης επιλογής είναι ο Isaiah Thomas. No 60 του draft κι όμως είναι ένας εκ των κορυφαίων PG της λίγκας. Χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι το σλόγκαν του «Pick me last again». 

Ο αθλητισμός δεν χωρά ταμπού. Αντιθέτως χωρά σκληρή δουλειά, πάθος, πείσμα. Και αυτό οφείλεται στις full-risk κινήσεις των GM. Από το να φέρεις ένα παιδί από την Ευρώπη, εμφανώς πιο αργό από τους συνομήλικους στην λίγκα, μέχρι το να διαλέξεις έναν PG ύψους 175cm. Το άθλημα έχει γίνει διαδραστικό και πολύπλευρο. Οι GMs είναι υπεύθυνοι γι αυτό. Είναι η εξέλιξη.




Πάμε και στις ομορφιές. Έχει η Ευρώπη ανάγκη τους GM (με τον τρόπο που λειτουργούν στην Αμερική); ΝΑΙ, άμεσα. Μπασκετικά έχουμε μείνει πίσω τόσο σε επίπεδο εξέλιξης παικτών όσο και σε επίπεδα marketing και επικοινωνίας. Και αφήστε αυτούς που λένε ότι το ΝΒΑ δεν είναι μπάσκετ να κοιμούνται και να ονειρεύονται. Ας μην προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε το ΝΒΑ. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτούς. 

Brose Bamberg: Πλέον Wanamaker και Theis αγωνίζονται για τους Boston Celtics.


ΌΜΩΣ, θα ήταν κρίμα και άδικο να μην τονιστεί πως εδώ και  αρκετά χρόνια κάποια σωματεία της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει το μοντέλο του GM. Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που το Γερμανικό πρωτάθλημα διαρκώς προοδεύει; Οι ομάδες έχουν τμήμα management. Μαντέψτε με τι «παντρεύεται» το τμήμα αυτό… Με τμήμα scouting. Θέμα χρόνου είναι να αποτελέσει και επίσημα ένα εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων, πάντα σε επίπεδα κατάκτησης τίτλων. Επιπλέον, στα ψιλά θα περάσουμε τις Baskonia και Real κι αυτό γιατί εδώ και χρόνια κάνουν το λεγόμενο παιδομάζωμα από αρκετές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Λατινικής Αμερικής. Καθόλου εύκολη υπόθεση να πείθεις νεαρούς Αργεντινούς, Σλοβένους κτλ να αφήνουν τις χώρες τους.

 Στην Ευρώπη συνηθίζουμε να θεωρούμε ισοδύναμες τις έννοιες του προπονητή και του GM. Πρέπει το Ευρωπαϊκό μπάσκετ (ως σύνολο ομάδων) να φύγει από το μοντέλο του προπονητή; «Αφήστε τον να δουλέψει» , «Κάτι παραπάνω ξέρει και τον διάλεξε». Το πρώτο σκέλος αφορά το κομμάτι του προπονητή και ναι πρέπει ο εκάστοτε coach να νιώθει άνετα για να μπορέσει να δουλέψει με μεράκι και αφοσίωση. Συμφωνούμε σε όλα. Όμως το δεύτερο σκέλος αφορά διαπραγμάτευση, πειθώ, scouting & λίγο  wanna be... Εδώ εμπλέκεται ο GM, ο οποίος σε συνδυασμό με τον coach προχωρούν στις κινήσεις τους. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να τα κάνουν όλα. Οι ευθύνες με βάση αυτό το μοντέλο επιμερίζονται σε staff, coach, GM. Επενδύοντας σωστά σε επίπεδα management, scouting, coaching ,ένας σύλλογος, δεν έχει παρά να περιμένει κέρδη και οφέλη.
Σκεφτείτε ή καλύτερα φανταστείτε μία λίγκα, ή πολλές, με μικρές-μεγάλες ομάδες που να εμπεριέχουν τμήμα management με εκπρόσωπο GM ο οποίος θα «τρέχει» τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, θα εκπροσωπεί τους παίκτες και κυρίως θα τους προστατεύει, από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους σε επίπεδα συγκέντρωσης. Ένας επιτυχημένος GM είναι και ηγέτης εκτός παρκέ.
ΥΓ: Η Zalgiris είναι η πιο ολοκληρωμένη ομάδα (GM-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ).

ΥΓ2: Η εμφάνιση των GM θα μειώσει την ανάγκη για recruiter προπονητές. Σκεφτείτε το.

ΥΓ3: Έχει ανάγκη η Ευρώπη μία αναπτυξιακή λίγκα (στα πρότυπα του ΝΒΑ);


ΥΓ4: Ο αντιπρόεδρος του ΝΒΑ θα ενταχθεί στην FIBA. Το Basketball Champions League είναι καινοτόμο, το δείχνει με κάθε τρόπο. Απλά η Euroleague διαθέτει τις καλύτερες ομάδες. Μέχρι πότε ομως;!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

D FOR DERRICK

D FOR DERRICK Η νέα γενιά   θαυμάζει (δικαίως)   τον Steph ,τον Klay ,τον KD ,τον Γιάννη και όλη αυτήν την παρέα. Τι γίνεται όμως μ...